Tegenwoordig zie je ze steeds vaker in Nederland, e-choppers. Ze staan vooral bekend om hun look. Een e-chopper heeft namelijk de look en feel van een Harley Davidson. Wie wilt nou niet zo een gaaf ding hebben?! Voordat je een e-chopper aanschaft moet je een aantal dingen weten. In dit artikel wordt dat uitgelegd. Wil je goed voorbereid zijn voordat je een e-chopper koopt? Lees dan vooral verder!
Rijbewijs nodig of niet?
Om op een e-chopper te mogen rijden heb je wel een rijbewijs nodig. Er zijn verschillende rijbewijzen die geschikt zijn: motorrijbewijs (A), autorijbewijs (B) of een bromfietsrijbewijs (AM). Er zijn twee soorten e-choppers. De eerste heeft een blauw kenteken, het snorfiets model, deze gaat maximaal 25 km/u. Op het moment dat je kiest voor dit model is een helm dragen niet verplicht, helaas geldt er per 1 januari 2023 een helmplicht voor snorfietsers op fietspaden. Dus let erop! Je wilt namelijk geen boete. Het andere model heeft een geel kenteken, het bromfiets model, deze gaat maximaal 45 km/u. Ongeacht waar je rijdt met dit model moet je een helm dragen. Gelukkig komt dat goed uit, want voor de nieuwe helmplicht moet je ook met een blauw kenteken een helm dragen, maar die gaat een stuk langzamer.
Waar mag je rijden?
Voordat je met je e-chopper in Breda gaat rijden, of een andere grote stad, is het wel handig dat je weet waar je allemaal mag rijden. Er is weer een verschil tussen de twee e-chopper modellen. Met het blauw kenteken model mag je op alle weggedeelten rijden waar fietsers rijden. Zie het eigenlijk alsof je een fietser bent. Dus dat betekent op het fietspad of als het met borden anders is aangegeven, let op het blauw kenteken model wordt met borden aangegeven door het fietser logo. Het logo van het geel kenteken model lijkt er veel op, alleen bij deze zie je echter een motorblok op het logo zitten. Met het geel kenteken model moet je op de normale rijbaan rijden, tenzij er een bord is die aangeeft dat je met de brommer verplicht op het fietspad moet. Let op binnen de bebouwde kom op het fietspad maximaal 30 km/u en buiten de bebouwde kom maximaal 40 km/u. Op de rijbaan geldt de snelheid die aangegeven staat op de borden.